Munkadíjak

Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya.

Büntető ügyekben kétféle ügyvéd járhat el: kirendelt és meghatalmazott védő. A kettő közötti különbség hasonló ahhoz, amit az állami egészségügy és egy magánklinika között tapasztalhatunk. Nem mindegy, hogy a beteg melyik orvoshoz fordul. Akinek komoly problémája van, az a legjobb szakembert szeretné felkeresni.

Az ügyféllel folytatott első konzultáció díja időtartamtól függetlenül
75.000 forint + ÁFA, azután az ügy bonyolultsága, valamint az összes körülmény mérlegelése után (például a terheltet fogva tartják, az ügyben érintett személyek számára tekintettel, figyelembe véve a keletkezett vagy várhatóan keletkező nyomozati iratok mennyiségét stb.) az ügyfél személyre szabott árajánlatot kap. Ha elfogadja, akkor ebből az összegből levonásra kerül az első konzultáció díja.

Büntető ügyekben a munkadíj általában három komponensből áll össze: az alapdíj, amely a nyomozás lezárásig tartó munka díja, az eljárási cselekményenkénti napidíj (kihallgatás, tárgyalás stb.) valamint az ügylezárási díj. Ez utóbbit csak akkor kell megfizetni, ha az ügy az ügyféllel egyeztetett kedvező eredménnyel zárul le.

Alapelvem, hogy mindig teljesen őszinte vagyok az ügyféllel, véleményem szerint ez a jó orvos egyik legfőbb tulajdonsága is. Sok esetben felmentést nem lehet reálisan elérni (bár mindig arra törekszem, és néha történnek „csodák” büntető ügyekben is), hanem az is kedvező eredmény, ha 2-3 évvel rövidebb tartamú szabadságvesztés lesz a végeredmény. Sokszor előfordul, hogy nem jogerős elsőfokú ítélettel a kezükben jelennek meg ügyfelek az irodámban. Látni kell, hogy ilyen esetekben korlátozottabb lehetőségeim vannak arra, hogy segítsek, mintha a nyomozati szakasz legelejétől én vállaltam volna az ügyet.

Felmerül kérdésként az is, hogy fordulhat-e olyan személy ügyvédhez, aki elkövetett egy bűncselekményt, de még (tudomása szerint) nem indult ellene büntetőeljárás. A válasz: igen. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy a törvényes védekezés lehetőségeiről tájékozódjon, és még azelőtt hatalmazzon meg védőt, hogy ellene a büntetőeljárás megindult-e. Megjegyzem, ez a leghatékonyabb módja a sikeres védekezésnek.